Министерството на образованието и науката /МОН/ получи от Министерството на здравеопазването 700 000 слюнчени (щадящи) теста за скринингово изследване за COVID-19, съобщи пресцентърът на МОН.

Количествата ще бъдат разпределени в Регионалните управления на образованието до два дни.

Къде в страната учениците преминават към онлайн обучение

Така се осигурява тестването на всички ученици в страната при завръщането им в училище в първия ден от втория срок - 7 февруари тази година, информират от МОН.

Преди няколко дни стана ясно, че Министерството на здравеопазването е сключило договори за закупуването на 7 610 000 щадящи тестове за скрининг на учениците от 1-12 клас.

Към днешна дата под карантина са 4,3% от учителите в страната и 2,99% от учениците. 5,18% от учителите са болни, а заразените ученици са 3,5%.

Частичното преминаване към онлайн обучение е заради по-високия процент на карантинирани заради COVID-19 в съответните градове и общини. В МОН постоянно постъпват и се удовлетворяват искания за въвеждане на занятия от дистанция в електронна среда за отделни паралелки или училища.

Обучението в електронна среда ще продължи до 28 януари т.г. включително. След това всички ученици и учители ще излязат в почивка. Учебните занятия ще се възстановят от 7 февруари – присъствено или онлайн в зависимост от указанията на здравните власти.