/ iStock
На 25 и 26 юни местни производители ще представят различни видове краве, овче и козе кисело мляко
Уикенд на отворените врати се организира на 25 и 26 юни в Музея на киселото мляко в трънското село Студен извор, съобщиха организаторите от фондация "Д-р Стамен Григоров".

Местни производители ще представят различни видове краве, овче и козе кисело мляко, натурални млечни продукти. Фермери, носители на призови отличия от празниците на киселото мляко в Трън, ще предложат на посетителите най-новите си разработки. 

iStock

Гостите ще имат възможност да оценят и майсторството на едни от най-добрите производители на хляб и хлебни изделия, да се насладят на вкуса на "кисело млекце и трънска баница", да дегустират планински мед. Посетителите ще се запознаят и с последните постижения на науката в областта на закваските, квасове и смеси за домашно приготовление на хляб и млечни продукти.

Организаторите обещават да представят историята на българското кисело мляко по нов, по-съвременен начин. Подготвена е и анкета, в която домакините очакват препоръки относно предстоящото осъвременяване на музейната експозиция.

iStock

Атракции и занимателни игри за деца и възрастни ще допълнят изживяването на празника. Всички заедно ще се опитат да отговорят на въпроса защо киселото мляко е българското име на дълголетието.

Музеят на киселото мляко се намира в село Студен извор - родно място на откривателя на лактобацилус булгарикус д-р Стамен Григоров. През 1905 г. българинът намира пръчковидната млечнокисела бактерия. В негова чест тя е наречена по-късно "лактобацилус булгарикус Григоров". През последните десетилетия фамилията на откривателя отпадна от официалното наименование.

iStock

В Музея на киселото мляко посетителите ще видят традиционния за Трънско съд за квасене на мляко - глинена рукатка. В същия съд д-р Стамен Григоров, представяйки откритието си, занесъл българско кисело мляко на Нобеловия лауреат за физиология и медицина проф. Иля Мечников. Впечатлен от качествата на продукта, проф. Мечников установил, че сред избрани от него 36 страни най-много столетници има в България – по четирима на 1000 души. Самият Мечников в последните 16 години от живота си редовно консумирал българско кисело мляко.
БТА