Цяла нощ продължава гасенето в обхвата на Държавно горско стопанство (ДГС)-Осогово, а в Петрич целта е недопускане на пожара да навлезе у нас
Огромен пожар избухна в Северна Македония, който достигна до границата с България, съобщиха от Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП).

Цяла нощ продължава гасенето в обхвата на Държавно горско стопанство (ДГС)-Осогово, а в Петрич целта е недопускане на пожара да навлезе у нас.

Югозападно държавно предприятие

След като получават сигнал за голям горски пожар в съседната държава, горски служители от ДГС-Петрич се отправят към границата. Заедно със служители на пожарната, те са разположени по държавната граница като целта е да не бъде допуснато навлизането на огъня на територията на България.

През нощта са предприети действия по запалване на насрещен огън и опожаряване на голи площи, което да спре навлизането на пожара.

Югозападно държавно предприятие

Рано тази сутрин властите от съседната страна вдигат хеликоптер, за да се огледа мястото. Българските екипи ще останат там, докато е необходимо.

Пожарът отново се е възобновил. Това каза за БТА началникът на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) в Петрич главен инспектор Стоян Тилев.

"Пожарът беше локализиран, но поради метеорологични условия и силен вятър, отново се е възобновил и в момента се гаси", каза той.  Главен инспектор Тилев посочи, че пожарът е на границата между двете държави. На място има горски служители, екип от пожарната, от страна на Северна Македония има хеликоптер.

Югозападно държавно предприятие

Не се разпространява извън границата, но обстановката е интензивна. Към момента пожарът е ограничен и не се разпространява, но гори интензивно, защото е в борова гора, допълни още началникът на пожарната в Петрич. 

Директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Валентин Василев каза, че пожарът е от страната на югозападната ни съседка, но е на браздата между двете държави.

В частна горска територия в обхвата на ДГС-Осогово на 11 юли възниква пожар. Към мястото веднага са изпратени служители на стопанството, които започват борба с огъня.

Югозападно държавно предприятие

На помощ е изпратен и екип от ДГС-Кюстендил, с противопожарен автомобил. Екип на пожарната също участва в гасенето. Засегнати са 65 декара. Борбата с огъня продължава и към момента като пожарът все още не е локализиран.

Намесата на горски служители при гасенето на пожар в държавна горска територия в землището на село Фрошош доведе до бързото му локализиране. В гасенето се включиха служители от стопанствата в Рилски манастир и Дупница, засегнатата площ е 20 декара, от които 10 са с върхово опожаряване.

Пожарът край село Преколница, община Кюстендил, все още не е угасен, съобщиха от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП). Към 12:00 часа огънят е бил локализиран, но заради разразил се силен вятър, едно от огнищата се е възобновило.

В момента пожарът гори в дере в труднодостъпна местност, където не могат да бъдат осъществявани гасачески дейности. Служители на Държавното ловно стопанство (ДГС) "Осогово" и пожарникари изчакват огънят да излезе на достъпно място, за да бъде локализиран.

Пожарът в ДГС "Рилски манастир" при село Фролош към момента е изгасен, но ще остане под наблюдение.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня