/ Община Разград
В Монтана, на 6 януари, ще има Богоявленски ритуал за спасяване на кръста, но до участие ще се допускат само хора, които представят кръщелно свидетелство, зелен сертификат или отрицателен тест за COVID-19, съобщиха от местната община.

Ритуалът ще започне в 10.45 часа, а в 10.00 часа на място ще започне записването за участие в ритуала. Всички смелчаци, скочили в студените води на езерото Монтанезиум, ще бъдат благословени от протосингела на Видинската митрополия архимандрит Антим и ще получат възнаграждение за своята съпричастност към големия християнски празник и към традицията.

Тържествената литургия за Йордановден ще започне в 9.00 часа в храма "Свети Свети Кирил и Методий", а в 10.30 часа от храма към езерото ще тръгне литийно шествие, уточниха от общината в Монтана. Организаторите от митрополията и общината апелират към присъстващите за спазване на противоепидемичните мерки - носене на маски и дистанция от минимум 1,5 метра.

В Лом християнския празник Богоявление ще бъде отбелязан с ритуално хвърляне кръста във водите на Дунав при понтон 2 на реката. Желаещите да скочат за спасяване на кръста могат да се запишат на място, обявиха от община Лом.

В Берковица Богоявленският ритуал ще се извърши на басейна "Свети Георги Победоносец" от 11.30 часа. Записването за участие е днес и утре сутринта и ще става по телефона на номер 0953/89144 в община Берковица. Спасилият кръста ще получи парична награда, а останалите участници - предметни награди, осигурени от община Берковица, уточниха от местната администрация.
БТА