/ iStock/Getty Images
"За поредна година в Сливен се подготвя мъжко хоро за Богоявление, но всичко ще бъде съобразено с противоепидемичните мерки", съобщи Георги Балулов от Сдружение "Св. Георги Победоносец", които са организатори на събитието.

Предстои да бъде подадено уведомление до община Сливен, за да се получи разрешение, както и благословение от Митрополията. След разрешението ще бъде забентена река Новоселска, където ще бъде хвърлен богоявленският кръст и ще се играе хорото.

Очакват се положителни температури в Сливен на 6 януари, за разлика от минали години, когато участниците влизаха в замръзналата река при минусови температури и силен вятър.

Организаторите държат да се спази православният обичай, като свещеник ще хвърли във водата богоявленския кръст и ще благослови миряните. През миналата година ритуалът не се състоя, заради забраните от здравните власти за събиране на много хора.

От Сдружението са се събрали в много тесен кръг и са изпълнили обичая, но на друго място. За първи път в Сливен т.нар. мъжко хоро се игра преди седем години, а интересът към него беше огромен.

Мъжете, облечени в народни носии, влизаха в реката след литийно шествие от близкия храм "Света София" и Велик Богоявленски водосвет. По думите на Балулов, всички мъже, осмелили се влязат в студените води на реката, през годината са се радвали на добро здраве. 
БТА