/ ОД на МВР-Габрово
За пета поредна година богоявленският кръст в Ловеч бе изваден от Ивайло Енчев. 35-годишният мъж се хвърли във водите на река Осъм заедно с още 13 смелчаци.

"Пожелавам само здраве, нищо друго. Да сме единни в това време, да бъдем едно цяло и да си помагаме, да имаме здрав разум, здраво тяло и здрави ръце. Чувствам се добре, здрав съм, надявам се да започнем да живеем нормално, всички хора да мислят разумно и да спазват мерките", заяви Енчев.

Според него, традицията трябва да се спазва, тъй като това държи духа на хората, но и да не се пренебрегват мерките. Заради противепидемичните мерки на Йордановден липсваше празничното хоро, но не и настроение. То се създаваше и от звуците на Общинския духов оркестър.

Празникът започна с Василиева света литургия в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий". А след това пред него Ловчанският митрополит Гавриил отслужи Велик водосвет и освети бойните знамена.

"Богоявленската вода е една от най-големите светини, която Господ ни е дал. С нейна помощ ние се борим срещу нечистите духове, срещу изкушенията, болестите и скърбите. Нека всички пием от нея, да се поръсим, да поръсим нашите близки, домове за здраве на душа и тяло, за избавление от скърби и болести, всякакви трудности и проблеми. Честит празник", благослови дядо Владика.

Кметът на община Ловеч Корнелия Маринова също пожела здраве и благополучие. "Тъй като става дума за церемония по правилата на църквата, ние всички като българи, християни, уважаваме тези празници. Опитахме се да създадем организация.

Хората проявяват дисциплинираност - и с маски, и с отстояние. Това означава, че ще се научим да спазваме правилата и да се грижим повече за себе си и за хората, които обичаме", посочи още Маринова.
БТА