/ БГНЕС
От 28 март два центъра за подкрепа на украински граждани заработиха в Ловеч.

Те са разположени в офиса на БЧК на ул. "Отец Паисий" 9 и на сдружение "Граждански инициативи" - на ул. "Иларион Ловчански" 1- Център за обществена подкрепа. За това се споразумя областният управител Виктор Стойчев с директора на секретариата на Областния съвет на БЧК Цветомира Георгиева и с председателя на управителния съвет на сдружението Весела Цанкова, съобщиха от пресцентъра на областната  администрация в Ловеч. 

Работното време на центровете ще бъде от понеделник до петък, от 9:00 до 17:30 ч.

В тях бежанците от Украйна и пристигнали в област Ловеч ще получават информация къде може да отседнат, ще им бъдат предоставяни стоки от първа необходимост - дрехи, обувки, хигиенни и санитарни материали, занимателни пособия и играчки за децата, ще бъдат насочвани към работодатели, заявили свободни работни места, и към бюрата по труда, ще бъдат подпомагани по административни въпроси.

Украинските бежанци ще получават храна и напитки, осигурени от дарители. В двата центъра ще се приемат и заявки на граждани, които искат да помогнат.

Дейността на центровете е подкрепена от доброволци. В готовност са и мобилни групи, които да съдействат на украинските граждани във всяко населено място на областта, а при нужда - и щом стане технически възможно, ще бъдат разположени работни станции с обучени служители за издаване на регистрационни карти за временна закрила.

Към днешна дата на територията на област Ловеч, по данни на общините, има настанени 226 украински граждани.
БТА