Областният управител ги покани на среща
Пълен локдаун от 1 ноември до началото на декември предлагат собственици на заведения в Ловеч.

Стотици протестират в Бургас срещу зелените сертификати

Предложението бе отправено по време на състоялия се за втори пореден ден протест пред сградата на Областна администрация в Ловеч. Да изразят своето недоволство от системата за прилагане на зелените сертификати и високите цени на електроенергията за бизнеса излязоха собственици на ресторанти, кафенета и нощни заведения в Ловеч, както и работници и граждани.

Иван Арабаджиев, собственик на заведение в кв. "Вароша", заяви, че, ако бъде обявен пълен локдаун през ноември, от декември ще могат да "хванат" празниците до края на годината.

"През този период болничната система ще бъде разтоварена, най-вероятно здравната криза ще мине под контрол. Всичко това може да се случи, ако нас ни обезщетят - работниците и работодателите, както през пролетта", посочи Арабаджиев.

Според него зеленият сертификат, въведен в европейските държави при ваксинация над 60 %, е работещ. "При нас е 20 %, като най-много 5 на сто водят социален живот, което автоматически ни затваря. Ние няма как да издържаме с този клиентопоток", каза още Арабаджиев.

Бизнесът излезе на протест срещу COVID мерките, шествие блокира центъра на София

Той призова общинските съветници да подкрепят бранша, да излязат с декларации, инициативи, да задействат всички механизми и припомни девизът на протеста: "Здраве, работа, бъдеще и сигурност".

Аделин Дермански посочи, че основният проблем не са зелените сертификати, а цените на електроенергията и природния газ. Затова всички трябва да протестират, не само браншът.

При протестиращите отново излязоха областният управител на Ловеч Светослав Славчев и заместникът му Милко Недялков. Славчев покани представители на бранша на 29 октомври, от 10:00 часа на среща, на която да обсъдят проблемите и предложенията им.

Той пое ангажимент след това да придвижи исканията им към правителството и съответните министерства. Протестът започна и завърши с възрожденски песни.
БТА