Организаторите на протеста считат, че сегашната система за прилагане на здравните сертификати е дискриминационна
Над 300 души - ресторантьори, хотелиери, собственици на фитнес зали и спортни центрове, както и много граждани се включиха в протестно шествие в Кюстендил срещу зелените сертификати.

Бизнесът излезе на протест срещу COVID мерките, шествие блокира центъра на София

Организаторите на протеста считат, че сегашната система за прилагане на здравните сертификати е дискриминационна и освен, че не решава проблемите на здравната криза, задълбочава икономическата.

"Целта, която гоним, е обединение на всички бизнеси. В момента сме в ситуация, в която не можем да работим. Ограниченията, които се налагат, не се отнасят за предприятия, администрация, големи магазини, което е нечестно.

Протестите ще продължат, но се надяваме да ни чуят. Най-страшното е, че вървим към пълен локдаун", каза собственичката на един от хотелите в града Ангелина Влашка. Според председателя на сдружението по туризъм в Кюстендил Станислав Георгиев, работата на заетите в бранша е намаляла със 70 процента след въвеждането на зелените сертификати.

Ресторантьорският бранш предлага да се издава зелен сертификат и за антитела

Протестът премина под лозунга "Всички заедно! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!". Издигнати бяха лозунги "20 процента ваксинирани плюс зелен сертификат е равно на фалит", "Да се признаят тестовете за антитела", "Всички сме равни през закона".

В протеста се включиха и много граждани, които бяха застигнати от шествието. Протестът премина от гаровия площад в Кюстендил, през централната пешеходна алея, където са повечето заведения, останали затворени, централния площад "Велбъжд".
БТА