"До 90 на сто спаднаха приходите в заведенията в Плевен след като бе въведен зеленият сертификат". Това заяви Огнян Георгиев, областен координатор на Българската асоциация на заведенията и организатор на протеста, който събра в града собственици и служители на ресторанти, кафенета, казина, магазини и фитнеси.

Над 300 души протестираха в Кюстендил

"Ние се борим за хляба си, изправени сме до стената", категоричен бе Георгиев. Той призова антигенните тестове да са наистина безплатни, а не "безплатни срещу 10 лв.". Според него е нужно да се признаят и антителата като вариант за получаване на зелен сертификат.

"90 % спад на приходите за нас означава фалит", добави Георгиев. Той заяви, че "към момента няма нито една работеща мярка в подкрепа на бизнеса". По думите му собствениците на две заведения в Плевен вече са обявили, че затварят, защото изпитват сериозни финансови затруднения.

Бизнесът излезе на протест срещу COVID мерките, шествие блокира центъра на София

"В момента сме в ситуация на пълен локдаун, но преди имахме помощ от държавата, а сега не", каза Владислав Монов, управител на най-големия мол в Плевен. Той подчерта, че магазините работят на 100 процента, но заради ограниченията на ден посетителите са по 5 до 10 души.

Протестиращите в Плевен тръгнаха от театъра в шествие по централната пешеходна улица до площад "Възраждане". Там под прозорците на Областна администрация издигнаха плакати с надписи "Свобода", "Искаме да работим" и призоваха за отмяна на ограниченията.
БТА