Протестно шествие премина през възлови улици в Търговище.

Стотици протестираха във Варна срещу COVID мерките

Протестът е срещу въведени нови противоепидемични мерки срещу COVID-19. Представители на различни професионални сдружения в сферата на туризма и ресторантьорството се събраха в центъра и поеха в мирно шествие към възлово кръстовище, а крайната точна бе сградата на Регионалната здравна инспекция в областния град.

"Протестираме, защото в момента Министерството на здравеопазването ни отнема правото на труд. Ние не можем да работим, а и държавата не ни компенсира. Това означава, че служителите ни остават без работа.

Повечето от тях не искат да живеят в несигурност, търсят си работа в други отрасли, където няма да остават без доходи", каза Елена Ненкова - организатор на протеста и собственик на заведение.

Бизнесът излезе на протест срещу COVID мерките, шествие блокира центъра на София

Според протестиращите, които категорично заявиха, че не са против ваксините, целта е да се приеме тестът за антитела като сертификат, за да може хората да се движат свободно.

Настояват още бързият тест да бъде достъпен и безплатен за всеки. "Ако ще има зелен сертификат - нека да е за всички, а да не сме ощетени хората от ресторантьорския бизнес", заявяват протестиращите.

Ресторантьорският бранш предлага да се издава зелен сертификат и за антитела

По думите Ненкова бизнесът е обречен на фалит и ако не бъдат чути, ще продължат протестните действия. "Когато трябваше да се вземат правилни мерки, този, който трябваше да взема решения, беше на почивка.

Не можем да делим хората - че един има право да влезе в заведение, друг - не. Ние днес сме тук на търговищкия площад, а утре - пред Народното събрание", каза ресторантьорът Тодор Янакиев.

Елена Ненкова обяви, че в Търговище вече има заведения, които не работят, докато не се изясни ситуацията. 
БТА