Стотици варненци излязоха на протест срещу противоепидемичните мерки. Те се събраха пред сградата на Общината, след което тръгнаха на протестно шествие по главните улици на града.

Бизнесът излезе на протест срещу COVID мерките, шествие блокира центъра на София

Сред протестиращите са представители на бизнеса, както и персонал на заведения в града. Недоволните скандираха "Долу мерките", а музиката от "Стената" на Пинк Флойд огласяше протеста.

"Бизнесът не иска локдаун", заяви пред множеството зам.-председателят на Сдружението на заведенията в България Марин Сотиров. Той допълни, че единственият вариант заведенията да работят е зеленият сертификат, но той трябва да бъде променен.

По думите му в днешния протест се включват представители на над 400 заведения в града, което е повече от 80 на сто от този бизнес във Варна. Пред медиите Сотиров обясни, че този път бизнесът е разбрал какво и как точно трябва да се иска.

Актуална COVID обстановка във Варненско

За всички е ясно, че за съжаление без зелен сертификат бизнесът отново ще влезе в локдаун, а това искаме да го избегнем, посочи той. Сотиров допълни, че сред исканията е да се признават тестовете за антитела, както е в Австрия и Швейцария, както и изискването за зелен сертификат да важи за всички - общинска и държавна администрация, да няма дискриминация, както е в момента.

Според него това е единственият начин да страната да мине през четвъртата вълна без да влиза в локдаун. Сотиров съобщи още, че протестът се подкрепя от трите големи браншови асоциация в туристическия сектор, БХРА, Българска асоциация за здраве и фитнес и други.

"Всички, които са засегнати по някакъв начин от мерките, са на наша страна", обобщи той.
БТА