Частично бедствено положение е обявено в тетевенското село Рибарица след вчерашната силна буря, придружена с едра градушка. Това съобщи заместник-кметът на община Тетевен Борис Врабевски.

Силната буря затвори пътя между Ботевград и Мездра

Градушката е била с размерите на яйце. "Такова нещо не съм виждал. Половината къщи в селото са пострадали. Има множество щети върху покривните конструкции и на моторни превозни средства. Реколтата е унищожена.



За щастие няма пострадали хора. Имаше и временно прекъсване на електричеството, но то беше възстановено. В населеното място няма проблеми с водоподаването", обясни Врабевски. 

Той каза, че хората с подръчни материали се опитват да възстановят временно покривите на домовете си, за да не влиза вода. "Свързахме се с фирмата, която поддържа складове за строителни материали, и тя може да осигури необходимото количество керемиди", каза Врабевски. 

Поредните летни бури: Градушки колкото детски юмрук, непроходими пътища и много щети (ОБЗОР)

Той информира, че четири екипа ще описват нанесените в селото щети. Ще се изготви обобщен доклад, който ще бъде изпратен на Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане. "Тепърва ще се установява на каква стойност са щетите", каза още Врабевски. 

Той посочи, че след разговор с директора на "Социално подпомагане" в Тетевен е договорено на 17 юни - понеделник екипи на дирекцията да посетят пострадалите, за да окажат помощ при попълването на заявления за еднократна помощ.

Врабевски каза, че няма други населени места в Общината, които да са пострадали от бурята.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Даниела Балабанова. БТА