Бури и градушки продължават да удрят части на страната за втори пореден ден.

Софийско

Около 16:15 часа в община Ботевград е паднала силна градушка, с огромни ледени късове.




Има щети по земеделската продукция. Към момента се отстраняват над десетина паднали дървета. Няма данни за пострадали и бедстващи хора, съобщи кметът на общината Иван Гавалюгов.

След градушката във Великотърновско: Изпочупени коли, отнесени покриви и щети за милиони (СНИМКИ)




Кметът смята, че може би има щети и в домовете на жителите на общината и по автомобилите им. По думите му ледените късове са били големи колкото юмрук на дете и кокоши яйца.

Много хора вече публикуват в социалните мрежи снимки на повредените си автомобили.

През изминалите дни не е имало силни валежи на територията на общината. Градушката е започнала поетапно, първо е имало дъжд и постепенно се усилвал към градушка. Кметът вече е проверил и общинските камери и не е имало хора по улиците.

В Правец, Тетевен и околни села също е паднал град.




Ловешко

Градушка с размерите на яйце е паднала в Рибарица, съобщи  кметът Пенка Ганева. Ледените блокове са нанесли щети върху покривите и прозорците на къщите, има пострадали и автомобили, както и унищожена реколта.

По думите на кмета такава градушка никой не помни в селото. Пострадали хора няма.

Множество сигнали са постъпили за пострадали щъркели - в самия Ботевград и в селата Скравена и Трудовец, предава БНР. 

Инж. Мартин Мачев, директор на Националния институт по метеорология и хидрология – филиал Плевен, каза за БТА, че градушката е била придружена с интензивен дъжд – 20 литра на кв. м за 20 минути, както и със силен вятър. 
 

Шипка буря
БГНЕС


Казанлъшко


Ураганен вятър и градушка причиниха много щети в Казанлъшко, съобщи NOVA.
 

Шипка буря
БГНЕС


Има множество сигнали за паднали дървета, които са запушили улици, паднали са и върху автомобили. Вследствие от бурята в град Шипка и село Шейново е прекъснато електрозахранването, за което са уведомени екипи на ЕВН. Там също има паднали дървета и свлачище на главния път. В село Горно Изворово електрозахранването също е прекъснато. Няма данни за пострадали хора. Предприети са всички необходими действия и са ангажирани всички отговорни екипи за овладяване на ситуацията след природната стихия.

В района на град Шипка в момента се намират два пожарни екипа, съобщиха за БТА от пожарната. Има сигнали за повредени покривни конструкции и наводнени къщи.
 

Шипка буря
БГНЕС


Нова Загора

Паднали дървета, непроходими улици и много материални щети нанесе градушка, ударила тази вечер Нова Загора, съобщи кметът на общината Галя Захариева. Запушени са били шахти, изпочупени са стъкла на прозорци и автомобили, пострадала е земеделска продукция. Движението в града е затруднено, защото улиците са непроходими.

Екипи на полицията и пожарната, на ВиК  и общината са тръгнали по сигнали първо да остраняват дървета по улиците и да отводняват пътищата.

Засега няма информация за пострадали хора.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Иван Ласкин, Даниела Балабанова/БТА, БНР, NOVA