съд
съд / iStock/Getty Images
На втора инстанция съдът постанови обвиняемият да бъде оставен в ареста
Състав на Окръжен съд – Ловеч отмени мярката за неотклонение на обвинен в банкови измами и постанови той да бъде задържан под стража. На първа инстанция 37–годишният мъж беше освободен от ареста с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на хиляда лева, съобщиха от съда. 

Мъжът е обвинен, че в началото на май тази година е изтеглил кредити в общ размер от 150 хиляди лева от три банкови клона в Ловеч, като е използван неистински документ за самоличност на името на лице от Плевен. Повдигнато му е обвинение за банкова измама в особено големи размери, както и за съзнателно използване на неистински документ за самоличност. 

37-годишен мъж е задържан за банкова измама

В съдебното заседание пред Окръжен съд – Ловеч от прокуратурата настояха за вземането на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, защото според държавното обвинение може да се направи обосновано предположение, че 37-годишният мъж е извършил престъпленията, за които е обвинен, както и че може да се укрие или да извърши друго престъпление. Въпреки че има постоянен и настоящ адрес, той не пребивава постоянно на тях, а издръжката на детето му не зависи от доходите му, посочиха от съда. 

Оттам добавиха, че според защитата обвиняемият не се е укривал, съдействал е на разследващите и би бил по-полезен, ако не е задържан, за да полага грижи за малкото си дете. 

Арестуваха у нас издирван за измами за над 23 млн. долара в САЩ

Мотивите на Окръжния съд за наложената мярка са, че може да се направи обосновано предположение, че мъжът е съпричастен към престъпленията, за които е обвинен.

Те са квалифицират като тежки умишлени и за тях се предвижда наказание повече от пет години лишаване от свобода. Налице е и втората предпоставка за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, а именно - съществува реална опасност обвиняемият да извърши престъпление. 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.
БТА