/ iStock/Getty Images
15 на сто от разкритите криминални престъпления в Ловешка област са извършени от непълнолетни и малолетни. От полицията отчитат, че това е трайна тенденция през последните години въпреки лекия спад от началото на тази, съобщава БНР.

И вчера троянски полицаи са задържали 15-годишно момче, криминално проявено в подозрение, че е откраднало от незаключен автомобил чанта с  документи, телефон и 5000 лева. 

Заместник–директорът на ОДМВР – Ловеч комисар Цветозар Цанков обясни, че причините за негативната тенденция социални, етнически и образователни:

„Трайна безработица на родители, нисък образователен ценз, социална занемареност, нарушение на микросреда – училище, семейство, приятели, неформални кръгове.“

Комисар Цанков отчете като причина за детската престъпност в момента и факта, че училищата са затворени заради пандемията:
„Липсата на прекия достъп на нашите инспектори от Детска педагогическа стая, които по определени графици посещаваха проблемни класове, конкретни ученици.

Кражбите - най-често извършваните престъпления от децата между 8 и 17 г.

Водените там профилактични беседи индивидуално с всяко едно дете в тези няколко месеца са минимизирани.“
Цветозар Цанков уточни, че полицейските инспектори не са спирали да работят с лицата, за които е установено, че са извършители на престъпления.
БНР