Животновъди обещават блокиране на пътища, ако не им платят за глава животно
Животновъди обещават блокиране на пътища, ако не им платят за глава животно / netinfo

В началото на следващата седмица животновъдите ще предприемат ефективни стачни действия, ще блокират възлови пътни отсечки и кръстовища, ще поискат оставката на министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Това обеща в Кърджали председателят на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов, който попита земеделския министър къде са онези 100 милиона лева субсидии за глава животно, които по думите на Найденов били изплатени до Нова година.

Така Синапов изтъкна причината за недоволството на животновъдите, а тя е свързана с обещаните, но неизплатени субсидии за глава животно на повече от 50 процента от хората, заети в сектора. Ако до края на седмицата министерството на земеделието не изпълни ангажимента си да плати на всички животновъди полагащите им се пари за глава животно, в началото на следващата животновъдите в цялата страна ще преминат към реални стачни действия, бе категоричен Синапов.

Според него почти всички животновъди в България били платили  задълженията си към НАП, за кърджалийска област 100 процента. В същото време обаче правителството не било изпълнило ангажимента си за изплащане на субсидиите за глава животно на 100 процента. „Ние можем да бъдем лоялни към правителство и държава, а те към нас не. Няма да стане!", каза Синапов. По думите му спрени били и парите за селекция. Готвен бил и друг „шамар" от страна на управляващите през февруари - около 10 000 земеделски стопани, получили пари за единица площ, трябвало да ги връщат, тъй като според ново картиране декларираните земи не отговаряли на действително заснетото.

Въпреки че от 20 декември миналата година почти ежедневно говорим по тези проблеми с министърът на земеделието Мирослав Найденов и ръководството на ДФ „Земеделие", и въпреки обещанията ,че всеки момент ще започне изплащането на субсидиите за глава животно, нищо такова не се е случило до този момент", възмути се Синапов. Хората от бранша за пореден път били поставени в ситуацията всеки да се оправя кой как може, въпреки опитите да се координират усилията с общински и областни земеделски служби. Ние за тях не съществуваме, ядосва се Синапов.