/ Павел Тенчев
Започва строителството на православен параклис в зоната за отдих в района на залива Енчец край яз. Кърджали. Той ще носи името на Св. Николай Чудотворец - закрилник на рибарите и моряците.

Община Кърджали спешно се зае с ремонта на въжения мост към кърджалийското село Лисиците

Първата копка на новия храм бе направена през май, а инициаторите за издигането му са трима приятели - проф. д-р Иван Гавраилов от София и кърджалийците Ангел Авренлиев и Илчо Илчев. И тримата са внесли своята лепта за изграждането на параклиса, като за това разчитат изцяло на волни дарения от граждани и институции.

„В язовира се случиха доста нещастни инциденти, имаше доста удавени.Идеята на проф. Иван Гавраилов беше да направим нещо, с което да помогнем да спрат тези трагични инциденти, които се случваха на язовира.

Започна ремонт на улици и тротоари в Кърджали за над 5 милиона лева

И изведнъж се роди идеята да изградим един параклис, който да се казва „Свети Николай Чудотворец”, тъй като той е закрилник на риболовците, моряците и банкерите”, каза  един от инициаторите Ангел Авренлиев.

Първите дарили с труда си изграждането на храма са хората от проектантския екип. Това са арх. Петя Назърова, Васил Бобеков - инженер конструктор, Йордан Витанов - електроспециалист, инж. Димитър Димитров - геодезист, и инж. Николай Дачев - геолог. 

Строителният надзор ще се осъществява от Фирма „Тюрес консулт”. Строителството на параклиса е поверено на бригада с ръководител  Бисер Чалов, а технически ръководител  е Георги Георгиев.

Община Кърджали подпомага строежа на нов параклис

В параклиса ще бъдат вградени  камъни от Атонския манастир, донесени от началника на неврологичното отделение в болницата в Кърджали д-р Йордан Караиванов. Ще бъде поставена също капсула със завет към бъдещите поколения.

Мястото за изграждане му е предоставено от Община Кърджали след решение на Общинския съвет.