В Кърджалийско обявиха тридневна ваканция, наводни се историческият музей
В Кърджалийско обявиха тридневна ваканция, наводни се историческият музей / netinfo

Всички училища в област Кърджали излизат в тридневна ваканция заради тежките зимни условия и затрудненото предвижване между населените места. Това е станало със заповеди на кметовете на общини, за което е уведомен регионалния инспекторат по образование, съобщи началникът му Гроздан Колев.

Днес не се учи в общините Черноочене, Крумовград и Кирково. От утре спират занятията в Кърджали, Момчилград, Джебел и Ардино. В повечето общини ваканцията за учениците ще продължи до петък, уточняват от РИО на МОМН Кърджали.

Проливните дъждове наводниха и Историческия музей в Кърджали. Щетите са огромни, съобщи директорът Павел Петков. Куполът е прокапал, от него са паднали големи късове мазилка в работните помещения и стълбищното пространство. Високите подпочвени води наводниха стаите в приземния етаж, където са фондохранилищата и парокотелното отделение. За ситуацията е информиран кризисният щаб към областната администрация. Задействан е планът за аварийно-възтановителни работи за остраняване на последствията с цел опазване на културните ценности. Извършен е оглед на пораженията, допълни Петков.

По данни на ЕВН 49 населени места в област Кърджали са без електрозахранване, като най-много са те в общините Крумовград, Кирково и Кърджали.

По данни на дежурни „ВиК" - Кърджали  спряна е водата в14 населени места.

Забелязва се спад в нивата на реките от 10 до 50 сантиметра.

Преливат 46 микроязовира, 30 от които на територията на община Момчилград. Язовир „Студен кладенец" продължава да прелива с една отворена клапа. Разходът от преливника е 226 куб.м / сек. Притокът е 216 куб.м/сек. Работи и ВЕЦ-а.

Затворени са пътни участъци от I, II, III клас и общински пътни мрежи поради падналите обилните дъждове на 5 и 6 февруари в общините Кърджали, Крумовград, Кирково, Джебел и Момчилград. В областта остават затворени около 30 пътни участъка и мостови съоръжения. В община Джебел не е разчистен достъпа до селата Жълтика, Рожденско, Контил, Ген. Гешево, Добринци и Великденче. В района на с. Чифлик аварийно-спасителни екипи се опитват да изтеглят два закъсали ТИР-а.
Всички автомобили в областта трябва да се движат с вериги, без ремаркета и полуремаркета на територията на цялата област. Забранено е движението на товарни автомобили над 10 тона.