Наказание от 10 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок е наложил Районният съд в Крумовград на двама трафиканти от старозагорското село Раднево, заловени да превозват 13 лица от Афганистан и Ирак, съобщиха от съда.

Осъдиха мъж за незаконно подпомагане на мигранти

Определението на магистратите е след подписано споразумение между обвиняемите и Районна прокуратура-Кърджали. То е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

Според него двамата подсъдими са обвинени, че в съучастие, с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно са подпомагали чужденци да преминат през територията на страната в нарушение на закона.

Деянието е извършено на 25 март близо до село Падало, община Крумовград, чрез използване на две моторни превозни средства. Тогава служители на Гранично полицейско управление-Крумовград спират за проверка две коли, управлявани от обвиняемите.

Хванаха шофьори на АМ „Тракия“, превозвали нелегални мигранти

При проверката се установява, че в колите пътуват 13 мъже, на възраст от 18 до 31 г. и без документи за самоличност. Установено е също, че 12 от тях са граждани на Ирак и един - на Афганистан.

Чуждите граждани, преминали през страната ни през "зелена граница", биват настанени в Миграционен център, а техните превозвачи - задържани.
БТА