След 10 дни започва засаждането на маслинови масиви в Кърджалийско
След 10 дни започва засаждането на маслинови масиви в Кърджалийско / netinfo

След 10 дни започва засаждането на първите 6 места от по 500 кв.м. с маслинови фиданки в Кърджалийско. Това съобщи ръководителят на пилотния проект проф. Васко Василев по време на научно-практическата конференция, която се проведе под егидата на министъра на замеделието Мирослав Найденов в Кърджали.

Маслиновите фиданки са от испански студоустойчив сорт, който издържа на температури до минус 20 градуса, произведени са в Италия, а адаптирани в Гърция, уточни проф. Василев. По думите му самият факт, че гръцки специалисти в овощарството са проявили интерес към производството на маслини в региона, ясно говорел за това, че почвените и климатични условия са подходящи за отглеждането на тази маслодайна култура тук.

Маслините ще са собственост на стопаните на земите, където ще бъдат засадени. В момента все още се правели почвени анализи, а идеята била през пролетта производството да се разшири. На дневен ред е създаване на маслинопроизводители в България, чрез който ще се катализира изготвянето на проектите, включително и по европейски програми, каза проф. Василев. Целта била да се разработи алтернатива на тютюнопроизводството, което като отрасъл замирало от следващата година.