РИОКОЗ дава консултации за НАССР
РИОКОЗ дава консултации за НАССР / netinfo

Регламентите за прилагане на европейското законодателство в частта му по безопасност на храните – прилагане на НАССР, НАССР план и оценката му от страна на здравния контрол, бе темата на еднодневно обучение, което преминаха всички здравни инспектори от отдел “Контрол на хранителни обекти и храни” в РИОКОЗ – Кърджали. Новото, върху което сложи акцент лекторът Мира Коларова – консултант в Центъра за координация и подкрепа на обучението по безопасност на храните в София, бе за техниките на провеждане на интервю при инспектиране на обекти, произвеждащи или предлагащи храни. Здравните инспектори придобиха нови знания и умения на поведение в своята контролна дейност. Всички те са задължени безвъзмездно да дават консултации по въвеждането на системата по безопасност на храните.

За корупционни практики – пряко или косвено предлагане, даване от тяхна страна на готови НАССР планове или други материали с цел облага, производители и търговци могат да подават сигнали по телефона, по електронен път или в кутията за сигнали и жалби във фоайето на инспекцията. НАССР плановете и въвеждането на системата в производства и обектите за търговия с храни трябва да бъдат съобразени с конкретните условия във всеки един обект – те не са универсални. При влизането в обекта здравният инспектор извършва одит и консултира за отстраняване на пропуските с връчване на предписание. При неизпълнение на изискванията, следва санкция по Закона за храните. Отговорността за прилагане на добрите производствени и хигиенни практики в обекти за производства и търговия с храни е изцяло на техните собственици.