Ръководството на полицията и прокуратурата в Кърджали по време на пресконференцията.
Ръководството на полицията и прокуратурата в Кърджали по време на пресконференцията. / Павел Тенчев
Рекордно количество от общо 950 кг зелена листна маса канабис откриха полицаи при специализирана операция в крумовградското село Качулка, съобщиха на пресконференция директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Венцислав Момчилов и окръжният прокурор Желязко Стефанов.

По думите на старши комисар Венцислав Момчилов това е най-голямото количество наркотици, открито на територията на ОД на МВР в Кърджали в нейната история. Той уточни, че след изсушаване на открита зелена листна маса с общо тегло от  950 кг се получава около  250-300 кг канабис.

Арестуваха мъж от Якоруда, докато полива леха с канабис

Наркотикът е намерен в зеленчукова градина, а в хода на операцията е задържан 66-годишният наркоплантатор. При обиск в дома му са открити още 12 кг суха листна маса марихуана. Заради напредналата възраст и влошено здравословно състояние не му е наложена  мярка „задържане под стража”, а парична гаранция от 6000 лева и забрана да напуска страната, уточни наблюдаващия прокурор Петя Чотрова. 

Три в едно: Да седнеш зад волана, употребил амфетамин, метамфетамин и канабис

По думите на окръжния прокурор Желязко Стефанов, три пъти са се увеличили делата свързани с притежаване, отглеждане и разпространение на наркотични вещества през последните три години. Според него това не се дължи на увеличените случаи на отглеждане на канабис, а на добрата съвместна работа на полиция и прокуратура.