Президентът и военният министър на заря в Кърджали
Президентът и военният министър на заря в Кърджали / netinfo

Президентът Росен Плевнелиев и министърът на отбраната Аню Ангелов ще вземат участие в тържествената заря-проверка, организирана от областния управител Иванка Таушанова и Областния инициативен комитет за честване на 100 г от Балканската война и Освобождението на Кърджали. Тя ще се състои на 20 октомври, събота, от 19 часа на площад „Освобождение" и ще отбележи кулминацията на тържествата по случай знаменателния юбилей.

Сред официалните гости ще бъдат народният представител Цвета Караянчева, кметът на общината Хасан Азис, висши офицери, ръководители на държавни институции и военно-патриотични съюзи, ветерани и други. Поканени са още началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, началникът на сухопътни войски ген.майор Стефан Василев, пловдивският митрополит Николай и т.н.

В церемонията ще участват представителни роти на военно формирование 52740 - Хасково и първият у нас Ученически гвардейски отряд при ГПЧЕ „Христо Ботев". Командващ зарята ще бъде полковник Недялко Ников, заместник-командир на поделение 52740. Президентът Росен Плевнелиев в качеството си на върховен главнокомандващ ще приеме строя и ще поздрави военнослужещите.

Държавният глава ще произнесе слово по случай 100  г от Балканската война и Освобождението на Кърджали. Към присъстващите ще се обърне и областният управител Иванка Таушанова. На колене, със сведени глави, граждани и гости на зарята ще почетат паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. Ритуалът ще завърши с тържествени илюминации.