Община Момчилград ще помага на животновъди за ферми - І категория
Община Момчилград ще помага на животновъди за ферми - І категория / netinfo

Община Момчилград ще помогне на животновъдите за създадаването на ферми първа категория. Това стана ясно на среща на кмета на общината Акиф Акиф с ветеринарни лекари от района. Бе подчертано, че общината в момента са регистрирани 1611 ферми, само една от тях е първа категория, а останалите - трета.

След 31 декември 2013 г.  фермите, които не са първа категория, ще могат да произвеждат мляко само за собствена консумация. Тези от първа категория трябва да отговарят на съответните  европейски стандарти, а за това са необходими инвестиции. „Пред кмета на общината стои нелеката задача и голямото предизвикателство да убеди животновъдите, че имат интерес да създадат ферми първа категория, за да не загубят поминъка си и да могат да продават мляко и след 2013 г. ", каза един от ветеринарите д-р Бахри Дауд. 

На срещата кметът на общината Акиф Акиф  предложи да се проведат събрания с жителите на населените места, за да се обясни нуждата от инвестиции и сдружаване. Той е категоричен, че общината ще съдейства на местните хора и ще предостави земя под наем.

В община Момчилград животновъдите оглеждат 4 200 телета, 3 300 крави, 18 хиляди овце, от които 15 хиляди майки и 900 кози. По информация на ветеринарни лекари общината е на едно от първите места в областта по брой  отглеждани животни.