Металурзите в ОЦК отменят блокадите до края на седмицата, чакат остатъка от заплатите си
Металурзите в ОЦК отменят блокадите до края на седмицата, чакат остатъка от заплатите си / netinfo

Металурзите от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали решиха да продължат протеста си, но без да блокират пътищата, както правеха досега. Това ще продължи до края на седмицата в очакване да получат останалата част от възнагражденията си, която е в размер на 900 000 лева. „Ще изчакаме до края на седмицата, за да видим как ще се развият събитията, тъй като имаме вече уверенията на министър-председателя, че ще започнат преговори със стратегически инвеститор", съобщи за Дарик председателят на КНСБ в завода Бельо Стайков. 

Той изрази безпокойствието си от забавянето на процесите по пуска на завода. „Колкото по-дълго не работи едно металургично предприятие, толкова по-бързо се амортизират агрегатите и съоръженията, отколкото ако работят. И в този смисъл пускът на завода ще бъде малко по-труден", подчерта Стайков.

В края на миналата седмица металурзите взеха възнагражденията си за януари и аванс за февруари.

Днес се очаква да бъдат подновени и преговорите за намиране на нов стратегически инвеститор на Оловно-цинковия комбинат. Разговорите се водят между банките-кредитори и собственикът Валентин Захариев с посредничеството на държавата.

Към завода проявяват интерес двама чуждестранни и един български кандидат купувачи. Според премиера Бойко Борисов металургичният завод може да има нов мениджър до месец.