Във връзка с Гергьовден масирани проверки за производство и търговия с агнешко месо извършва Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали. Директорът й д-р Георги Грозев е издал заповед, според която месарските магазини трябва да се проверяват два пъти на ден, защото месото, с което се зареждат, се доставя сутрин и следобед.
На територията на област Кърджали има 4 месодобивни предприятия – кланици, от които се зареждат магазините. В тях има постоянен ветеринарен контрол, което е гаранция за качеството на месото, твърди д-р Грозев. Той посъветва хората да си купуват агнешко само от регламентирани търговски обекти.
Според него проверките на кланици и магазини не са установили на този етап драстични нарушения.
„В областта търговците са доста дисциплинирани. Дори и да се натъкваме на нередности, те са малки. Пишат се предписания, констативни протоколи и хората отстраняват недостатъците си”.
На въпрос извършва ли се търговия с агнешко на нерегламентирани пазари по селата, д-р Грозев отговори, че има един единствен подобен случай, при който нарушителите се санкционирани съгласно Закона за ветеринарно-медицинската дейност, а месото е насочено към екарисажа във Варна.
Минималната санкция е 150 лева, максималната – 6 000 лева. Фирмата е нарушила закона няколкократно и е глобена с 3600 лева.