Хасан Азис
Хасан Азис / netinfo
Общините се натоварват с дейности, които са от компетенциите и задълженията на централната власт. Това притеснение са изразили кметове от НСОРБ пред вицепремиера  Томислав Дончев по време на тридневната годишна среща на местната власт, която се проведе курорта Албена от 15 до 17 октомври, съобщи заместник-председателят на сдружението и кмет на Кърджали Хасан Азис.  

Като пример той посочи, че при почти еднакъв километраж на общинските и републикански пътища – около 20 000 километра, за общинските се отпуска финансиране в размер на 50 000 000 лева, а за републиканските пътища – 700 000 000 лева. Поддържането на общинските пътища натоварва допълнително общинските бюджети, както ги натоварват и дейности в социалната сфера, образованието и здравеопазването, каза Хасан Азис.   

Договор за сътрудничество подписаха общинска фирма от Кърджали с Техническия университет в Габрово

Той коментира и друга тема, дискутирана по време на срещата в Албена – тази с методиката за определяне на такса смет.  Националното сдружение остава на позициите си, че предложените от правителството три основи за определяне на такса смет по–скоро ще затруднят и затормозят начина на събирането на такса смет.

„За да избегнем трудностите и неефективността на евентуалното прилагане на закона, ние предлагаме допълнителни основи за изчисляване на такса смет като нашето предложение е една от тях да бъде на базата на разгъната застроена площ”, коментира заместник-председателят на НСОРБ. И допълни, че законът трябва да влезе в сила от 2020 година, за да може общините да подготвят основите си за формиране размера на такса смет.

Направиха първа копка на нов завод за токозахранващи системи в Кърджали

Според кърджалийския градоначалник процесът на децентрализация на местната власт е напълно спрял. „Нещо трябва да се поправи, защото в момента в нашата страна няма местно самоуправление, а има централна власт, която управлява местната”, категоричен бе хасан Азис.