До 2019 година 600 квалифицирани специалисти ще намерят работа в завода за токозахранващи системи в Кърджали.
До 2019 година 600 квалифицирани специалисти ще намерят работа в завода за токозахранващи системи в Кърджали. / Павел Тенчев
Днес в Кърджали бе направена първа копка на нов високотехнологичен завод за токозахранващи системи. Инвестицията е на стойност 32 млн. лева, а първоначално в него ще намерят работа 120 квалифицирани специалисти.
 
По думите на един от собствениците на българската фирма-инвеститор International Power Supply (IPS) Александър Рангелов в рамките на 7 месеца ще бъде изградена първата част на завода, който реално ще заработи през лятото на 2018 г. Втората част на завода се предвижда да бъде завършена през 2019 г., когато тук ще работят 600 души, каза Рангелов.
 
Той и екипът му обмислят те да бъдат обучавани по специални съвместни програми с Професионалната гимназия по електроника и електротехника в Кърджали и Техническия университет в Габрово. По думите на Рангелов производството на фирмата е ориентирано към 56 страни на петте континента.
 
Център за информираност на гражданите откриха в кърджалийската болница

Директорът на Българската агенция по инвестициите Стамен Янев изрази удовлетворение, че една иновативна инвестиция се осъществява не в София или в някой друг по-голям град, а именно в Кърджали. "Защото това дава възможност за реализация на младите хора тук", каза Янев.   
 
Освен него на церемонията по първата копка присъстваха още  директорът на Българската агенция по инвестиции Стамен Янев, областният управител на Кърджали Никола Чанев, кметът на общината инж. Хасан Азис, кметове на общини в областта, представители на местния бизнес, енорийският свещеник отец Петър Гарена и районният мюфтия Насуф Насуф.