Директорът на МБАЛ в Кърджали доц.д-р Тодор Черкезов и ръководителят на Центъра за информираност Златка Лапанова.
Директорът на МБАЛ в Кърджали доц.д-р Тодор Черкезов и ръководителят на Центъра за информираност Златка Лапанова. / Павел Тенчев
Център за информираност на гражданите бе открит днес в кърджалийската многопрофилна болница за активно лечение. Инициативата се осъществява от Болничния център за обучение и развитие към здравното заведение и е по повод 85 години от създаването му. Това съобщи на пресконференция директорът на болницата доц. д-р Тодор Черкезов. По думите Центърът за информираност е първата подобна структура към болничните заведения в страната, а с откриването му болницата в Кърджали се присъединява към призива на СЗО за болници, промотиращи здравето.

Библиотеката в Кърджали предоставя безплатни юридически консултации на посетителите си

Дейността на Центъра за информираност ще е насочена към най-широка аудитория от граждани с различен възрастов и здравен статус, а не само към пациентите на болницата. Идеята е как да се опази здравето на здравите, подчерта доц. д-р Тодор Черкезов. Центърът ще работи върху различни тематики, свързани с промоция на здравето, а те са „Психичното здраве”, „Остаряване и здраве”, „Училище за родители”, „Младите хора – радост в живота”, „Заедно срещу рака”. Директорът на болничното заведение доц. д-р Тодор Черкезов обяви и първите инициативи на Центъра за информираност на граждани. По повод Световния ден на мира – 21 септември, и Световния ден на психичното здраве – 10 октомври, Центърът стартира дискусия на тема „Как да постигнем вътрешен мир” с членовете на Спортно-интелектуален клуб „Ахридос”, а от 25 до 29 септември стартира кампанията „За превенция и контрол на туберколозата.