ЕК решава за субсидиите на млекопроизводителите до седмици
ЕК решава за субсидиите на млекопроизводителите до седмици / netinfo
До няколко седмици Европейската комисия ще реши дали изплащането на субсидии на млекопроизводителите у нас представлява „държавна помощ или не", заяви добре информиран източник от комисията, цитиран от БТА.

Европейската комисия трябва да реши дали изплащането на субсидии за млекопроизводителите от 60 милиона лева, както се посочва в медийни съобщения, е държавна помощ, отпусната в съответствие с правилата в Европейския съюз за подпомагане от страна на държавите членки.

Ако субсидиите бъдат изплатени преди Европейската комисия да реши, че отпускането им е в съответствие с правилата за държавните помощи, срещу България няма да бъдат наложени мерки за избързването.

Ако решението на комисията е, че става дума за неправомерна държавна помощ, тогава българските власти ще бъдат приканени да поискат обратно изплатените пари от млекопроизводителите. Ако това не стане, Европейската комисия може да стартира наказателна процедура срещу България. Но не вярвам да се стига до такива неща, каза източникът.