До 20% е нараснал броя на хората, които се страхуват от участие в социологически проучвания
До 20% е нараснал броя на хората, които се страхуват от участие в социологически проучвания / netinfo

От 2009 г. нараства броят на хората които се страхуват да участват в социологически проучвания. Ако тогава той е бил 5-7%, то сега е нараснал до 20 на сто. Това каза на импровизирана пресконференция в Кърджали председателят на Българската социологическа асоциация (БСА) проф. Михаил Мирчев, който беше в най-голямото училище в региона „П.Р. Славейков", във връзка с реализацията на съвместен проект между школото и социологическата катедра в УНСС.

Като причина за страха хората да отговарят на въпроси на социолози или да не са честни в отговорите си, той изтъкна „репресивната среда", в която живеем. „При тази безработица, съществува страх от работодател, икономически, криминален, административен рекет. Това в България става все по-тежък проблем", коментира социологът, според когото тези явления са толкова по-концентрирани, колкото по-малко е селището.

Проф. Мирчев коментира и скандала между социолозите, избухнал след публикуването на данните от социологическо проучване, което даваше драстична преднина на ГЕРБ пред БСП. Според социолога изследването на колежката му Мира Радева се оказало дори не социологическо проучване а сондаж, направен по телефона. „Цялото ни общество е потънало в чалга, така че за съжаление част от нашата колегия също е засегната от това явление", коментира проф. Мирчев. И оповести, че БСА е излязла с декларация, с която се е разграничила от участващите в скандала социолози.

Той определи като ранни и некоректни направените през март социологически изследвания. Кой е очаквал подобни протести, никой не е очаквал „великия колос" (Бойко Борисов - б.а.) да падне. Може ли днес да падне правителството и утре да се очакват адекватни отговори", коментира проф. мирчев. Според него били нужни две-три седмици за адаптация и едва в първата десетдневка на април да бъдат правени социологически проучвания.