Цецка Цачева откри Майския фестивал „Бъдеще с традиции – Кърджали 2012”
Цецка Цачева откри Майския фестивал „Бъдеще с традиции – Кърджали 2012” / netinfo

С детско карнавално шествие започна тази сутрин Второто издание на фестивала „Бъдеще с традиции - Кърджали 2012", който се провежда по инициатива на областния управител Иванка Таушанова. Шествието премина по главната улица на областния град и спря до Паметника на Освободителите в Градската градина, където се бяха събрали хиляди кърджалийци. За да се включи в празника, в родопския град пристигна патронът на фестивала, председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Сред официалните гости бяха посланикът на Великобритания Джонатан Алън и посланикът на Полша Лешек Хенсел, заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Цецка Цачева бе посрещната от областния управител Иванка Таушанова и народния представител от ГЕРБ Цвета Караянчева.

„Аз за пореден път откривам красотата на Източните Родопи. Казват, че за един град, за един район може да се съди за неговото бъдеще от това какви деца растат в този край. От това което видях, няма съмнение, Кърджали има бъдеще, защото той има ценен капитал, а това са вашите деца", каза при откриването на фестивала председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Фестивалът ще продължи днес и утре. Всяка община на област Кърджали е представена със свой павилион, в който бяха изложени изключително разнообразие от баници, баклави и други лакомства, характерни за всеки един район, както и предмети от бита на родопчанина. По алеите на парка са се разположили арт-работилници, където млади художници, грънчари и фотографии са изложили свои творби. Особен интерес предизвикаха у гостите на фестивала щандовете с пчелен мед и продукти от сферата на биоземеделието. Най-атрактивни за публиката обаче бяха отново детските фолклорни състави, мажоретките фолклорните групи от различни области на страната.

„Нека този фестивал бъде протегнатата ръка към бъдещето на област Кърджали. Бъдеще, съзиждано върху здравите основи на духовността, единението и съхранените народни традиции, каза при откриването на фестивала „Бъдеще с традиции - Кърджали 2012" областната управителка Иванка Таушанова.