Бойко Борисов: Който българин не е дошъл да види Перперикон, не познава историята
Бойко Борисов: Който българин не е дошъл да види Перперикон, не познава историята / netinfo

„Който българин не е дошъл да види Перперикон, не познава историята. Не знае каква перла има България. Истинско бижу”. Това се закани да напише в страницата си във фейсбук министър-председателят Бойко Борисов след като изкачи върха на скалния град на траките. Той и придружаващите го тима министри – на земеделието Десислава Танева, на екологията Ивелина Василева и на транспорта Ивайло Московски, шефът на фонд „Земеделие” Румен порожанов, народните представители Цвета Караянчева и Дилян Добрев, областният управител на Кърджали Илия Илиев, заместник-министри, останаха очаровани от мащабите на археологическия обект.

Стана ясно, че 220 хиляди лева има за разкопките през тази година за Перперикон като 180 хиляди ще са за разкопки, а 40 хиляди – за поддръжка.

„Това, което професор Овчаров е поискал, всичко вече му е преведено, на общината, на кмета, за да могат да работят през годините спокойно”, каза премиерът Бойко Борисов. Той се ангажира след приключването на разкопките на Перперикон, „каквото е необходимо, да бъде направено”, включително и да популяризира обекта пред Европейския съвет и премиерите на Европа, и по възможност да ги доведе тук.

„Това просто е извънземно място. То е на 7 000 години. Не 7 века, а 7 хиляди години, невероятна история”., изрази възхитата си от видяното Борисов.  От изпълнителния директор на сдружение „Перперикон-Мелпомена” Петър Савчов той получи почетния знак „Сребърен Перперикон” за приноса му за развитието на Перперикон.

И с още нещо се ангажира премиерът Борисов - осветителните тела по алеите на скалния град на траките да светнат в най-скоро време.

Попитан защо министърът на културата не е тук заедно с останалите министри, премиерът Борисов отговори, че той не е добре със здравето. „Вежди Рашидов работи перфектно, но съм му дал една задача само: щом има постановка „Език мой, враг мой” веднага да отива да я гледа. И да се поучи от мен: мълчиш, работиш, а от там нататък - делата да говорят”, лаконично коментира Борисов българските скандали около представянето на България с изложбата в Лувъра.

В рамките на визитата си в региона той се срещна с животновъди от кърджалийското село Чифлик.

Запитан държавата ще финансира ли укрепването на свлачищата в трите най-засегнати села в Кърджалийско – Сипей, Енчец и невестино, Борисов заяви, че са му потребни твърди гаранции за издръжливостта на проектите за това. „Ако минно-геоложките специалисти ми гарантират, че като изсипем 9 млн. за една подпорна стена за 20 къщи, тя ще е стабилна, ще сложим парите, ще ги търся“, заяви още премиерът Борисов.