На днешния 15 септември за първи път прага на класната стая в област Кърджали пристъпиха 989 ученици.

"Общо 13 666 са учениците от 1 до 12 клас през учебната 2022/2023 г. в региона", каза Ангелина Костова, началник на отдел „Организационно-методическа дейност и контрол“ в Регионалното управление на образованието.

Първият училищен звънец бие за над 57 000 първокласници

Тя уточни, че всички 72 училища на областта са в готовност за новата учебна година. "Ремонтни дейности продължава да има в 4 от тях, но те няма да попречат за нормалното и здравословно протичане на учебен процес", обясни Костова.

За първия учебен ден учебните заведения в областта са получили поздравителни адреси както от областния управител Даниел Делчев, така и от кметовете на съответната община, обобщиха от администрациите им. 

Начало на учебната година бе дадено и в първото българско светско училище в Източните Родопи - Средно училище „Отец Паисий“. Школският звън се чу за 109-и път. По-големите ученици поздравиха по-малките със свои изпълнения, а по традиция второкласниците предадоха "Ключът на знанието" на първокласниците.

Празничният 15 септември в областта по традиция премина с тържества в учебните и детски заведения и добри пожелания към ученици и учители.
БТА