/ netinfo
Взети са всички необходими мерки за обезпечаване на нормалното протичане на абитуриентските балове, информират от ОД на МВР-Кюстендил.
 
И тази година полицията ще проведе, разпоредената от Националната полиция операция „Абитуриент“, чиято основна цел е да си осигури безпроблемно провеждане на баловете. Край всички учебни заведения и местата за празнуване ще има засилено  полицейско присъствие и в Кюстендилска област. Полицейски ескорти ще съпровождат зрелостниците от местата, на които се събират до увеселителните заведения.

Целта е празнуващите да бъдат максимално облекчени и да се придвижат бързо и безпроблемно, както и да не затрудняват останалите участници в движението. Ще бъде засилен контролът да не се управляват МПС  след употреба на алкохол или упойващи вещества. Всички случаи на неправилен превоз ще бъдат заснемани с камери и по тях ще бъде взето отношение.

Контролът в заведенията, където ще има празнуващи, ще бъде засилен, проведени са срещи с фирмите, осъществяващи охранителна дейност. Създадена е и организация за завишен контрол по пренасянето, съхранението и използването на взривни вещества, огнестрелни оръжия, боеприпаси и пиротехнически изделия. Ще се следи и за недопускане на лица в нетрезво състояние.

Засилено полицейско присъствие е предвидено около сборните пунктове, училищата и увеселителните заведения. Баловете в Кюстендилска област ще бъдат от 24 до 27 май.
 
Пътна полиция отново напомнят препоръките за абитуриенти:

Спазвайте Закона за движението по пътищата

Дори по време на празници разпоредбите на Закона за движението по пътищата остават в сила. Нарушенията все по-често се документират с автоматизирани технически средства и не се налага спирането на автомобилите на място. Помнете, че няма ненаказани нарушители,  това може да се случи и малко след бала.

Мислете за собствената си безопасност

Винаги поставяйте собствената си сигурност на преден план! Никога не позволявайте рисковото поведение на приятелите си, за да не се окажете  в опасност от пътен или друг инцидент. Най-рисковото поведение  по време на баловете е свързано с:

- управление с несъобразена или превишена скорост;
- неправилно превозване на пътници, показващи се през прозорците или люковете или седнали върху рамките на вратите, или такива, които се изправят от седалките на мотоциклетите и не се държат за никаква опора;
- извършване на опасни маневри с превозни средства, в които превозват пътници неправилно;
- отнемане на предимство;
- преминаване на червен сигнал на светофара;
- управление от неправоспособни водачи;
- управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози;
- подаване на неразрешени светлинни и звукови  сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците;
- возене на повече пътници от броя на местата за сядане.


Празнувайте, но се контролирайте

Празниците и доброто настроение не скриват опасностите и не може да бъдат оправдание или спасение при необмислени и рискови действия. Комбинацията от емоции и еуфория води до непредпазливост, безкритичност и опасна агресивност. Самоконтролът и отговорното поведениене пречат на настроението, но оставят повече спомени. Намерте си шофьор за бала и след него

Предварително си изберете  шофьор за празничното шествие с автомобили. Това може да е родител или друг близък. Не се качвайте  в кола с шофьор, който вече е пил. Използвай, че си в центъра на вниманието и се изпълняват твоите желания – помоли и останалите да не рискуват празникът да се провали. При нужда потърси съдействие и от родителите или други близки.

Не шофирайте след употреба на наркотици

Шофирането след употреба на наркотични вещества или техни аналози е престъпление. Рисковете за катастрофа на пътя са големи не само за шофьора, но също така за спътниците му и за останалите участници в движението по пътя.

Спомените от бала ще са по-дълготрайни и приятни, ако не си под влияние на наркотици. При нужда позвъни на телефон 112 

Не забравяйте, че винаги можете да се обадите  на телефон 112 за помощ. Звънете и а на най-близките си хора, които ще помогнат по всяко време.