За първа година няма нарушения при храните в детските градини и училищата в Кюстендилско
За първа година няма нарушения при храните в детските градини и училищата в Кюстендилско / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

Не са констатирани несъответствия в храната за децата в детските градини и училищата в област Кюстендил. "Това се случва за първа година, да няма проблеми със суровините, с които ще бъдат приготвени храните за нашите деца", каза за Дарик началникът на отдел "Контрол на храните" към ОДБХ- Кюстендил д- р Велка Войнова.

Проверени са 57 обекта- кухненски блокове, кухни- майки, обекти за раздаване на храна, бюфети. В 49 от тях няма несъответствия, в 9 има проблеми, свързани със сградния фонд и оборудването. Най- често става дума за ронеща се мазилка в складови и помощни помещения, корозия по хладилни съоръжения и гардеробчетата на персонала. Две са несъответствията в системата на Контрол на храните, но те са чисто документални, във връзка с новия Закон за училищното и предучилищно възпитание. От хранителни блокове стават кухни- майки, коментира д- р Войнова.

Дадени са предписания за отстраняване на нередностите и след изтичане на срока в тях, ще има последващи проверки на инспекторите.