За нови ГКПП и подобряване на траспортната инфраструктура се договориха вицепремиерите на България и Македония
За нови ГКПП и подобряване на траспортната инфраструктура се договориха вицепремиерите на България и Македония / МС

Бизнесът от България и Македония трябва да навлиза съвместно на трети пазари, заяви Зам. министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева.
"Трябва да насърчим подобряване на транспортната инфраструктура, износ на стоки с по-висока добавена стойност и съвместни туристически пакети", заяви Бобева.
Зам.- министър-председателят по икономическото развитие и вицепремиерът и министър на финансите на Македония Зоран Ставрески откриха Македоно-българските бизнес дни, които се провеждат в Щип и Кочани, Македония.
Вицепремиерите на България и Македония Даниела Бобева и Зоран Ставрески изразиха воля и намерение за ускоряване на изграждането на пътната инфраструктура между двете страни и разкриването на нови ГКПП. „Нашият фокус ще бъде върху подобряването на цялата пътна инфраструктура, която свързва Македония с България, както по отношение на пътищата, така по отношение на жп линиите", посочи Ставрески.
Първият проект, който ще бъде реализиран и вече е в ход, е изграждането на жп линията от Куманово до българската граница. Македонският вицепремиер подчерта, че се разчита много на развитието на пристанището във Варна, тъй като това би било от полза за увеличаване на конкурентоспособността на македонската икономика. Обсъдена бе и необходимостта от разкриване на редовна авиолиния София-Скопие.
Общо бе становището, че икономиките на двете съседни държави биха спечелили от предлагането на съвместен продукт за туристи от Европа и Азия, които проявяват интерес към посещения на исторически забележителности и туристически атракции в повече от една държава.
Г-жа Бобева и г-н Ставрески признаха, че търговският обем между двете страни на стойност 520 млн. евро е незадоволителен и трябва да мотивира двете страни да го увеличат. Г-жа Бобева обяви, че за миналата година български компании са инвестирали в Македония 61 млн. евро и призова за увеличаване на инвестициите в двете страни.