Военномедицинска академия и община Кюстендил с общ мащабен проект за огромно медицинско заведение в Кюстендил
Военномедицинска академия и община Кюстендил с общ мащабен проект за огромно медицинско заведение в Кюстендил / netinfo

Изграждане на ново здравно заведение за лечение, долекуване и рехабилитация стартира община Кюстендил, съвместно с Военномедицинска академия и две здравни заведения от Западна Европа, съобщи кметът Петър Паунов на пресконференция с екипа си.

Лечебното заведение ще бъде с обща разгърната площ от 7000 - 10 000 кв.м и ще се помещава в сградата на ниското тяло на бившия партиен дом, която ще бъде застроена с нов етаж. Нова сграда ще бъде изградена и на паркинга в съседство, която ще бъде свързана с централното тяло с топла връзка. Предвижда се до старото Второ основно училище строеж на нова сграда, като двете също да бъдат използвани за сграден фонд на бъдещото лечебно заведение.  Саниран ще бъде и целият комплекс "Спорт Палас", който ще бъде ползван за учебна база от специализанти по балнеология и кинезитерапия.

"Минералната вода в Кюстендил е в основата на идеята. В здравното заведение ще работят най-добрите специалисти, а то ще разполага с най-добрата техника. Идеята е да върнем славата на Кюстендил като балнеоложки център", каза кметът Паунов.

Сградният фонд ще бъде 100% общинска собственост, инвестицията - гарантирана с дългосрочен заем. Предстои проектодоговорът да бъде представен пред общинските съветници в Кюстендил, на първата януарска сесия.

От общината отказаха да коментират размера на инвестицията. Строителството на лечебното заведение ще гарантира 500 работни места, а функционирането му- 300. Очаква се до ноември  да бъде завършен първият етап, а от януари следващата година да заработи и самото здравно заведение.

"Това ще бъде бижу, каквото в Европа няма и ще доведе в Кюстендил хора от цяла Европа", каза Паунов.