Вацата започва срещу поляк на световното в Унгария. Костадинов свали 12 кг!
Вацата започва срещу поляк на световното в Унгария. Костадинов свали 12 кг! / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Европейският вицешампион Владислав Методиев започва с поляка Кзбички при 96-килограмовите на Световното първенство в Будапеща, Унгария. В следващия кръг, състезателят на клуб „Васил и Георги Илиеви" очаква победителя от сблъсъка между арменецът Алексанян или иранеца Алиярифейзароди. Срещите започват днес в 14 часа.
Eвропейският шампион Иво Ангелов, който е бивш възпитаник на кюстендилската школа стартира срещу колумбиеца Хуан Карлос Лопес при 60-килограмовите. При успех го чака победителят от сблъсъка между Кристиян Фрис (Сърбия) и Сото (Панама).
В кат.до 84 кг, бившият световен и европейски шампион Христо Маринов стартира срещу узбека Рустам Асакалов. В следващия кръг евентуално ще срещне грузинеца Цирекидзе или Рачиба (Украйна).
Александър Костадинов може да претендира за най-трагична фигура сред близо 800-те участници на световното по борба, пише "Труд".

Представителят ни в най-леката категория в класическия стил води нечовешка битка с килограмите, за да мине кантара при 55-килограмовите. "Ще умра!" казвал най-често двукратният №1 в света при юношите в самолета за Будапеща. Зам.-министърът на спорта Йордан Йовчев сподели, че се уплашил от състоянието на бореца по време на съвместния им полет до Унгария.

"Няма страшно, от сваляне на килограми никой не е умрял - заяви наставникът на националите Армен Назарян, минавал десетки пъти през подобен ад. - Сега е тежко, но после остават само спомените за волята и за мъките около влизането в категорията."

За съжаление Костадинов мина кантара след продължило близо две седмици ударно отслабване, но явно не успя за 20 часа да се възстанови за битката. И още в I кръг взе грешни решения срещу Чобану (Молдова), победител от турнира "Никола Петров". Неочаквано при 3:6 Костадинов бе контраатакуван и загуби с туш за 2 минути. По-късно молдовецът бе "хвърлен зад борда" от Татаринов (Русия) и българинът не получи шанс дори за репешажите.