/ netinfo
На приказния гръцки остров Кефалония се проведе юбилейния 30-ти международен гимнастически фестивал "Гимнастика за всички." В него взеха участие близо 700 гимнастици на различна възраст и от различни краища на Европа.

По покана на организаторите Ставрос Басхиарди и Божена Бартковска България бе представена от грациите на кюстендилския клуб Велбъжд с треньор младата и талантлива Елена Близнакова. Във фестивала се включиха гимнастици от Португалия, Полша, Словения, България и всички гръцки клубове по гимнастика.

гимнастички
netinfo


 Пет дни фестивалът пътуваше и танцуваше между градовете Аргостоли, Ликсури, Фрагата и даде среща на стотици хора занимаващи се с всякакъв вид гимнастика. Традиционно навсякъде се танцуваше общ танц преди и след програмата, на ферибота, както и на плажната фиеста на един от най-красивите плажове-Коста Коста.

гимнастички
netinfo


 На юбилейното издание на фестивала присъстваха през всичките дни освен официалните представители на институциите на острова, така и известната най-добра худ. гимнастичка на Гърция с български корени Варвара Филю и гръцкия гимнастик на световно ниво Власис Марас
 

гимнастички
netinfo


Варвара бе очарована от нашите гимнастички и аплодираше със сълзи на очи танците на кюстендилските грации. Тя често се е подготвяла в български клубове, а нейната майка е българка. Изненадата на фестивала бе танцът на Варвара с различни уреди, който наподобяваше танцът на Ана Поляту-последният, който тя изтанцува на фестивалът в Кефалония преди да загине трагично.

гимнастички
netinfo


Кюстендилките представиха България с два общи танца и две индивидуални изпълнения на малката Симона и Даяна. Хореографиите са на талантливата Елена Близнакова. Групата от България бе водена от Иво Кръстев, който положи основите на скоковете по батут именно в Кефалония. Фестивалът вече носи името на Ана Поляту

гимнастички
netinfo