Томислав Дончев: Фирмите от Югозападния регион ще получат бонус точки по ОП „Иновации и конкурентоспособност
Томислав Дончев: Фирмите от Югозападния регион ще получат бонус точки по ОП „Иновации и конкурентоспособност / Иво Кирилов, Дарик

Бонус точки ще получават фирмите от Югозападния регион за планиране, които кандидатстват по ОП „Иновации и конкурентоспособност", това обяви в Кюстендил вицепремиерът Томислав Дончев. Той се срещна с представители на бизнеса и общините от Кюстендил, Дупница и Благоевград.
„Тези точки ще помагат на фирмите при класирането макар, че няма да променят интезитета на помощта. Освен това ще обсъдим възможността за корекция на минималния и максималния праг на финансиране. Фирмите от Югозападна България са в неизгодно положение, тъй като в този район е включена и София, а столицата изкривява данните. Това е и причината фирмите от Югозападния район да могат да ползват финансиране с 25 % по- ниско в сравнение с останалите райони от страната. Държавата е питала дали не могат някои от областите от Югозападния район да бъдат третирани по един по- благоприятен начин, но получихме отказ от Европеската комисия", заяви Томислав Дончев. В момента се третират  по един и същ начин общините от един и същ район. Брутният вътрешен продукт на глава от населението на година в София е 24 000 лв.,  а  този в Кюстендилска област е около 5 000 лв.
„За съжаление в момента европейските правила са такива, че този интензитет на помощта се формира на ниво район за планиране", допълни Дончев. Той обясни, че се търси възможност фирмите от Югозападния район за планиране да получат облекчени кредити. Прави се проверка дали могат да се използват за съфинансиране така наречените инструменти за финансов инженеринг.