При обявена обществена поръчка за строителството, се е явил само един участник
За строителството на общ затвор в село Самораново, Дупница, вече има забавяне на осъществяването на проекта, просто защото там при обявена обществена поръчка за строителството, се е явил само един участник. Това каза заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев по време на пресконференция по повод констатираните нарушения, свързани с обществените поръчки в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, цитиран от БГНЕС.

Дечев определи това като тревожно. „Ние бихме желали да има повече участници в обществените поръчки, които се организират от дирекцията на нашето министерство, защото сме убедени, че когато има повече участници, това води до конкуренция, която снижава цената и повишава качеството“, заяви Дечев.

По думите му този затвор е много необходим на нашата държава и на министерството, тъй като той ще доведе до едно по-равномерно натоварване на надзирателите, които са на служба в ГДИН и съответно до по-качествено обслужване и изпълнение на техните задължения.

Предвижда се изграждане на нов затвор в с. Самораново

Дечев обясни, че в затворите, в които е ходил, за да провери какъв е редът там, един килограм кашкавал струва 23 лева, а един литър олио струва над 5 лева. „Отделно такъв тип действия създават една много нездравословна среда и изключително много засилват скептицизма в потенциалните участници в обществените поръчки“, смята той. По думите му фирми, които биха могли да свършат качествено и в срок работа по една обществена поръчка, знаейки, че в продължение на години е имало такъв тип незаконосъобразни практики при провеждане на обществени поръчки, просто не искат да участват в конкурса. Според него те не виждат смисъл да участват, защото считат, че правилата на играта не са честни.
Искаме да използваме присъствието на журналистите, за да заявим на българското общество, че ще бъдем безкомпромисни за в бъдеще и че няма да толерираме такъв тип дейност, който е описан в доклада на АДФИ за нарушения на закона и разходване на милиони левове от държавния бюджет, подчерта заместник-министърът на правосъдието.
Той заяви, че правосъдното министерство ще сезира прокуратурата и ще поиска, ако се налага, тя да извърши проверка и ако счита, че са налице достатъчно данни за извършени престъпления, да образува досъдебно производство и да потърси отговорност на длъжностните лица, които са извършили незаконосъобразни действия по Закона за обществените поръчки.

„На следващо място, там, където няма данни за осъществен състав на престъпления, но има очевидни неизпълнения на служебните задължения във връзка със нарушение на Закона за обществените поръчки и някакви други правила, ние ще поискаме от ръководители на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ да образува дисциплинарно производство и да ангажира дисциплинарна отговорност на виновните длъжностни лица“, подчерта Дечев.

Той допълни, че Министерството на правосъдието ще поиска „възстановяване на всички разходи за дейности, по които те са били неоснователно изплатени за работа, която всъщност не е била свършена“.

Откриха метамфетамин у затворник в Самораново


Заместник-министърът на правосъдието съобщи, че пресконференцията не е направена по-рано, тъй като докладът на АДФИ им е бил предоставен, влязъл в сила, на 3 юни. „Днес сме вече 14 юни, т.е. мисля, че ние реагираме сравнително бързо, все пак той е 300 страници, необходимо е време да се прочете, да се анализира. И както виждате, се опитваме да реагираме максимално бързо на тази тревожна формация вътре в него“, каза още той.