/ IStock
Нов затвор, отговарящ на европейските стандарти, включително по отношение на системите за сигурност и охрана, се придвижда да бъде изграден до март 2024 година в с. Самораново, община Дупница, съобщиха пред БТА от Министерството на правосъдието.

В проекта е заложено изграждането на нов учебен център за персонала, където кандидатите за служители на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) ще бъдат подготвяни по специално разработени програми и методики. В рамките на учебния център е интегрирана модерна конферентна част, с капацитет и условия, предоставящи възможност за провеждане на национални и международни събития.

Ще бъде изградено и "преходно отделение", което е съвременна концепция за подготовка за завръщане в обществото на хора, които предстои да бъдат освободени от затвора. Предвиденият социален център ще предостави възможност публични институции, неправителствени организации и гражданското общество да участват в инициативи, насочени към по-успешната интеграция и социална включеност на лишените от свобода, посочиха още от Министерството на правосъдието.

В проекта е заложено и изграждането на производствени цехове, в които лишените от свобода да имат възможност да участват в трудова дейност. По този начин ще се създадат и предпоставки за сътрудничество с местни работодатели и други заинтересовани страни по линия на трудова заетост и реализиране на локални проекти в сферата на производството, обясниха от Министерството на правосъдието. По първоначални разчети, се очаква разкриването на приблизително 90 нови работни места за служители.

Тъй като в последните 80 години в България не е строен нов затвор, инвестиционното намерение на ГДИН предвижда изграждането на най-модерно по своя тип съоръжение в региона. Това засилва интереса от страна на европейските институции и други международни партньори, както към реализирането на проекта, така и към района на с. Самораново, заявиха още от правосъдното министерство.

Против проекта наскоро се обявиха жителите на селото на среща с депутата от БСП Бойко Клечков, съобщиха от пресцентъра на народния представител. Според местните, създаването на такъв затвор ще попречи на развитието на селския туризъм в района и да понижи цената на имотите.

Местните са изразили несъгласие с това, че вместо дом за възрастни хора, в селото им може да има затвор. Според тях и кмета на населеното място Райко Цветков, изграждането на затвора ще задълбочи и проблема с водоснабдяването на селото, който е целогодишен, заради остарялата и амортизирана водопроводна мрежа.

Хората са обезпокоени за сигурността и имиджа на селото, защото думата "затвор" звучи плашещо и тревожно, е посочил кметът Райко Цветков, цитиран от пресцентъра на депутата Клечков.

Сега в бившите казарми при Самораново се помещава затворническото общежитие към Бобовдолския затвор, в което изтърпяват присъда лишени от свобода с по-лек режим.

От Министерството на правосъдието казаха още, че ГДИН е бенефициент по проекта "Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода", по Програма "Правосъдие" на Норвежкия финансов механизъм (НФМ) 2014-202, след сключен на 1 декември 2016 г. меморандум за разбирателство за изпълнение на НФМ между Кралство Норвегия и Република България и по силата на договор с Министерството на правосъдието на Република България за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Целта на проекта е да отговори на новите предизвикателства и поетите международни ангажименти от българската държава за целенасоченост и последователност на реформата в сектора на изпълнение на наказанията.

Изготвена е и документация за възлагане на обществена поръчка за строителство с предмет "Изграждане на пилотен затвор свързан с учебен център и преходно отделение (half way house)" и предстои нейното обявяване, посочиха още от правосъдното министерство.
БТА