Солта на земята, Чудесата, Омбре и Раната на лятното кино на Арката
Солта на земята, Чудесата, Омбре и Раната на лятното кино на Арката / София филм фест

Предстои вторият фестивален уикенд от Третото издание на „София Филм Фест в Кюстендил". Той стартира на 14 август, от 21,00 часа с филма на Вим Вендерс „Солта на земята". Документалният портрет на фотографа Себастиао Салгадо, чието творчество разкрива неотслабваща вяра в човешката цивилизация, е представен чрез дългогодишната му кариера като фотожурналист. През последните 40 години Салгадо обикаля континентите, следвайки непрестанно променящото се човечество.

Вторият филм за вечерта започва в 23,30 часа и се казва „Чудесата" на талантливата режисьорка Аличе Рорвахер, със специалното участие на Моника Белучи. Джелсомина живее с родителите си и трите си по-малки сестри в отдалечена ферма в Умбрия. Баща й държи семейството далеч от изкушенията на съвременния свят и вярва, че единственият безопасен начин на живот е завръщането към природата. Основният доход от леха зеленчуци и кошери с пчели поддържа възрастните и децата много близки, но отношенията им започват да се влошават с пристигането на Мартин - проблемен младеж, когото приемат като част от програма за превъзпитаване.

На 15 август, в 21 часа ще бъде прожектиран българския филм „Омбре", на режисьора Захари Паунов. Публиката на Кюстендил ще се срещне с представители на филма и ще научи интересни факти около неговото създаване. 30-годишният Ангел живее в големия град, но все не успява да намери своята посока в живота. Един ден решава, че трябва да емигрира от България, но няма пари. За да ги набави, приема да прекара пратка с наркотици от града до крайграничен пазар. Там обаче се сблъсква с бруталността на местните дилъри и е принуден да бяга в гората на близката планина, където попада в лагера на група мъже, произвеждащи дървени въглища.

Вечерта завършва с филма на режисьора Фатих Акин „Раната", от 23,00 часа. Мардин, 1915. Една вечер турската полиция прибира всички мъже с арменски произход, включително и младия ковач Назарет Мануджиян, който е разделен от семейството си. Години по-късно, оцелял след ужасите на геноцида, той научава, че двете му дъщери са живи.


Вход- свободен, за Лятно кино на площад „Велбъжд" - Арката.