Сдружавайте се, призоваха черешопроизводителите от земеделското министерство
Сдружавайте се, призоваха черешопроизводителите от земеделското министерство / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

За сдружаване на малките земеделски производители на череши в Кюстендил, призова зам.- министърът на земеделието и храните Васил Грудев, който бе гост на Празника на черешата в града.
Няма как малкият ,отделен производител да бъде силен на пазара, без да има съответната възможност за диктуване на количества и цени на този пазар. Единствената възможност за нашите малки производители, това е организацията на производителите", заяви Грудев. Министерството на земеделието и храните е предвидило бюджет, за да финансира административните разходи по създаването на сдруженията, както и възможността за колективни инвестиции, като покупката на една машина.
„Не на последно място, при сдружаването сме заложили критерии за допълнително подпомагане, когато се разглеждат всички проекти за инвестиции в земеделски стопанства, предимството ще отиде в организираността, а не в индивидуалните участници", коментира зам.- министър Васил Грудев.
Областна дирекция „Земеделие"- Кюстендил е извършила над 30 огледа в земеделски стопанства, с напълно пропаднали площи и всички тези стопанства ще получат финансово подпомагане.
„Няма друго решение освен сдружаването, всичко друго е да си говорим от година на година за възможности за намаляване на загубите и за оцеляване. Това не е бизнеса който можем да развием с даденостите, които има тук в Кюстендил", заключи Грудев, в отговор на въпрос на Дарик.