художникът Здравко Анев
художникът Здравко Анев / Дарик- Кюстендил
 
  Трийсет маслени платна, десет икони, десетки рисунки и около сто миниатюри нареди из всички кътчета на дома си художникът Здравко Анев. Своята нестандартна изложба той нарече провокатвно „Братя и сестри Карамазови“, а деня за събитието – Голяма Богородица, избраха заедно със съпругата му Христина, която е богослов.  Част от изложбата дори  беше изнесена на улицата, където  цигуларят Владимир Тасев изнесе изискан  малък концерт с творби на Брамс, Моцарт, Паганини и Марин Големинов.

художникът Здравко Анев
Дарик- Кюстендил

Приятели и почитатели  на художника дойдоха както да се потопят в необичайния художествен свят на Здравко Анев, така и за да го поздравят за неговата смелост да бъде автентичен,некомерсиален,  несъобразявщ се с  традиционните очаквания на масовата публика. Сред гостите на събитието – поети, музиканти, юристи, банкови  служители, библиотечни работници,  беше и поетът каменоделец Митко Бинев,  син на поета Биньо Иванов,  който направи една специална фото сесия „Необичайният  свят на Здравко Анев“.

художникът Здравко Анев


  Такова нещо всъщност се случва за първи път в Кюстендил,  а може би и изобщо – художник да направи изложба в целия си дом, при това  без никакви очаквания за интерес и подкрепа от страна на институции. А цигулковият концерт на открито  на уличката от поликлиниката към пазара също е нещо  уникално и  ще е хубаво авторите на събитието да го направят традиция,  защото казионните събития  вече стават отегчителни и формални, коментираха гостите на изложбата. Художникът бе заложил провокация и в обявата, че изложените творби се продават на цена от един до хиляда лева. Но това беше  вчера. Кой купил – купил!

художникът Здравко Анев
Дарик- Кюстендил