РЗОК загуби дела с претенция към болницата в Кюстендил за близо 100 000 лв.
РЗОК загуби дела с претенция към болницата в Кюстендил за близо 100 000 лв. / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

Административен съд- Кюстендил отмени две Писмени покани на директора на Районната здравноосигурителна каса /РЗОК/ - Кюстендил за възстановяване на суми, получени без правно основание от МБАЛ "Д- р Никола Василиев". Касата претендира за суми в размер на 79 305 лв. и 12 354 лв.
Решението на съдия Николета Карамфилова подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.
След проверка през октомври 2014 година, от РЗОК са на мнение, че кюстендилската болница е получила неоснователно суми за периода 01.05.2014 г. - 30.09.2014 г., в общ размер на 79 305 лв., тъй като не е спазен задължителния минимален болничен престой, посочен в съответната клинична пътека / КП /.
Съгласно нормата на чл.188 от НРД за медицинските дейности за 2014г., КП се състои от основни компоненти, изброени изчерпателно в т.т. от 1 до 11, като първият е задължителния минимален болничен престой за осъществяване на посочените в КП дейности и процедури във времеви план; конкретният болничен престой за всеки пациент зависи от състоянието му. Административния съд, ползвайки заключенията и на вещо лице, приема, че е спазен е задължителният минимален болничен престой, посочен в съответната КП.
РЗОК претендира за възстановяване и на сумата от 12 354 лв., получена за пациенти, които не попадат за лечение по съответната клинична пътека. Съдът отхвърля и тази писмена покана на директора на касата.