Ротари клуб- Кюстендил: Добра новина- нито едно дете с диабет от изследвани близо 3 000 кампанията „Деца и диабет в училище
Ротари клуб- Кюстендил: Добра новина- нито едно дете с диабет от изследвани близо 3 000 кампанията „Деца и диабет в училище / Ротари клуб- Кюстендил

Ротари клуб- Кюстендил подкрепи Националната кампания "ДЕЦА И ДИАБЕТ В УЧИЛИЩЕ. ДА ПОГОВОРИМ ЗА ДИАБЕТА" , която се проведе за два дни на територията на община Кюстендил. Бяха изследвани 2960 деца на възраст от 1 до 12 клас. Инициативата има за цел да насърчи безопасна и подкрепяща училищна среда за децата с диабет, така че те да могат да управляват своя диабет, и да разясни всички пречки в борбата с дискриминацията.
„ Ротари клуб- Кюстендил е един от първите в страната, направили този скрининг и с облекчение можем да кажем, че не беше открит случай на диабет при тази кампания. Изказваме благодарност на Началника на РУО Радостина Новакава, на Кмета на Община Кюстендил, на Любка Караджова - ст. Експерт „Здравеопазване" и на директорите на всички училища в града за оказаното съдействие при подготовката и провеждането на скрининга", каза пред Дарик президентът на клуба за 2016-2017 година- Елица Христова.

Глобалната заплаха от детски диабет Тип 1 е едно от най-разпространените хронични детски заболявания, които засягат около 490 000 деца под 15 години. Честотата на диабет тип 1 сред децата се увеличава в много страни и годишно около 78 000 деца под 15 години се очаква да го развият в световен мащаб.
Младите хора днес са изправени пред още една опасност, която застрашава способността им за постигане здравословно и успешно бъдеще. Затова заедно с председателя на НАДМХД Елисавета Котова в екипа беше и Габриела Тинчева, на която откриват диабет в детските години.