РИОКОЗ предупреждава: Паленето на автомобилни гуми е опасно за здравето
РИОКОЗ предупреждава: Паленето на автомобилни гуми е опасно за здравето / netinfo

   По стара традиция на празника "Сирни Заговезни" се запалва огън, който да прогони лошото. През последните години обаче тази народна традиция се  изкривява и  вместо сухи храсти и дървета огньовете се превръщат в големи клади от автомобилни гуми, алармират от РИОКОЗ Кюстендил. 

 

  Запалването на каучукови  и пластмасови изделия е основателна причина за тревога. При изгарянето на една стара  автомобилна гума  се отделя цял коктейл  вредни химически съединения. Те са токсични, не се разграждат бързо, пренасят се лесно  по въздуха  на големи разстояния и причиняват сериозни увреждания на природата и здравето на човека. Попадат в човешкия организъм при вдишване или директно преминават през кожата и лигавиците.

 

 

  В резултат натова се появяват главоболие и отпадналост, възпаление на горните дихателни пътища, очната лигавица и кожата. Тези вещества може да предизвикат и обостряне на някои алергични състояния, увреждания на кожата, промени във функцията на черния дроб. Увреждат се и имунната, ендокринна и нервна системи., предупреждават от РИОКОЗ – Кюстендил.

 

   Оттам аперират да не се палят каучукови и пластмасови изделия и предмети на предстоящите празници.